sâmbătă, 13 octombrie 2018

Cat de daunatori sunt cartofii prajiti


Exista unele mancaruri care se afla in topul preferintelor celor mai multi dintre noi, iar la acest capitol putem aminti cartofii prajiti. Acestia sunt deliciosi si au avantajul ca se potrivesc cu usurinta in toate cazurile, dar si vin bine la pachet in diferite combinatii, insa pe langa toate aceste plusuri pot veni si problemele de sanatate. Adevarul despre cartofi prajiti este ca acestia sunt periculosi daca se consuma in exces, motiv pentru care trebuie sa fie inclusi foarte rar in alimentatia noastra.

Diferite studii
Exista o multime de studii referitoare la cartofii prajiti, iar de-a lungul timpului acestia vor duce la cresterea sanselor de deces. Bineinteles, cartofii pot fi preparati si in alte moduri, caz in care nu sunt aduse aceleasi riscuri, astfel ca se recomanda sa fie consumati in conditii diferite. Un studiu a analizat aproape 5.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 45 si 79 de ani, iar planul alimentar al acestora a fost urmarit timp de 8 ani, iar pana la sfarsitul studiului aproape 250 dintre participanti au murit. Consumul de cartofi nu a avut neaparat o legatura, ci modul in care acestia au fost preparati, iar cei inclusi in dieta de doua ori pe saptamana sunt pusi in pericol.

In corelatie
Cu siguranta, nu cartofii prajiti sunt principalul factor care poate duce la moarte, insa in corelatie cu alti factori se poate ajunge la niste situatii foarte periculoase. S-a avut in vedere si cateva detalii care pot cantari mult, printre care nivelul de activitate sau greutatea si bineinteles, cei care efectueaza cat mai putine activitati sportive sunt in pericol.

Ideal ar fi ca in programul nostru, oricat de incarcat, sa includem si putin sport, pentru ca miscarea pune sangele in miscare. Studiul efectuat de oamenii de stiinta arata ca un consum ridicat de cartofi prajiti poate duce la cresterea sanselor dezvoltarii unor afectiuni precum obezitate, hipertensiune, diabet si nu numai. Cartofii prajiti au in componenta si niste chimicale care pot duce pana la cancer, atat la om, cat si la animale, iar pe langa acestia, si painea prajita poate avea acelasi efect. Cu alte cuvinte, este important ca acestea sa fie prajite pana la un nivel moderat si nu prea mult intrucat pot deveni toxici.

Sanatos / nesanatos
Asadar, cartofii pot fi si sanatosi, dar si nesanatosi, iar totul tine de modul in care ii preparam si consumam pentru ca sunt bogati in fibre si apa, dar contin si multi nutrienti, motiv pentru care data viitoare vei putea tine cont de acest aspect atunci cand iti este pofta de cartofi. In concluzie, adevarul despre cartofii prajiti este ca acestia sunt periculosi, in special atunci cand sunt bine gatiti, astfel ca se poate tine cont de aceste aspecte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu